Vanaf komende vrijdag 11 april tot en met zaterdag 10 mei wordt de dertiende editie van de Haagse Vrijheidsweken gehouden. Op het programma staan ruim 130 activiteiten, verspreid door heel Den Haag, waarvan enkele meerdere keren plaatsvinden. Vanzelfsprekend staat een groot aantal van de activiteiten in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
De Haagse Vrijheidsweken worden jaarlijks gehouden in de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei. Tientallen Haagse instellingen, theaters, musea, bioscopen, tourorganisaties, schrijvers en artiesten stellen daarvoor gezamenlijk een programma op rond de thema’s vrijheid, oorlog, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Dit zijn de highlights:
Exposities
Het Haags Gemeentearchief organiseert tijdens de Haagse Vrijheidsweken meerdere exposities: 'Het dagelijks leven tijdens WO2', 'Luchtoorlog om Den Haag' en 'De terugkeer van Joods archief uit Rusland'. Het Mauritshuis richt zich in de expositie 'Huis in de Storm' op de eigen geschiedenis ten tijde van WO2. In het Provinciehuis is de expositie '80 jaar Vrijheid' te zien, waarbij brieven centraal staan van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in het Oranjehotel. In Museon-Omniversum zijn verschillende exposities die te maken hebben met vrijheid en hoop, zoals 'Tot op de draad – Verhalen over de Japanse bezetting in textiel', de 'VN-zaal' en 'Kind in Oorlog'. De expositie 'Op de vlucht voor Hitler' in het Nationaal Archief gaat over poppenmakers Isidore Oznowicz en Françoise Ghevaert, die in 1940 Antwerpen moesten ontvluchten.
Lezingen en debat
De Haagse Vrijheidsweken zijn vooral bedoeld om mensen aan te zetten tot nadenken en praten over vrede en vrijheid. Het Haags Gemeentearchief organiseert in samenwerking met Bibliotheek Den Haag verschillende activiteiten tijdens de Haagse Vrijheidsweken, waaronder een groot aantal lezingen. Ook de Haagse Kunstkring heeft tijdens de Haagse Vrijheidsweken een programmering rondom oorlog, vrede en vrijheid. Devika Partiman geeft op 7 mei een Vrijheidscollege in de Centrale Bibliotheek. Advocatenkantoor Pels Rijcken, bekend van het werk als landsadvocaat, organiseert een gratis seminar over de toegang tot het recht in de democratische rechtsstaat. Tijdens een verhalenavond van Haags Verhaal vertellen twee mensen met een totaal verschillende achtergrond welke vlag voor hen symbool staat voor verzet tegen onrecht.
Film
Het Filmhuis Den Haag is al jaren een belangrijke partner van de Haagse Vrijheidsweken met elk jaar weer een indrukwekkend aantal films. Parel in het programma dit jaar is een restauratie van de filmklassieker 'Hiroshima Mon Amour'. Op maandag 21 april is in Pathé Buitenhof de première van 'Bezuidenhout De Film' van producer Dirk Gunther Mohr. De film, over het vergissingsbombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout in 1945, is daarna onder meer te zien in het Omniversum. Daar draait tijdens de Haagse Vrijheidsweken ook de grootbeeldfilm 'D-Day, Normandy 1944'. Danny Akker maakte de nieuwe film 'De Verdwenen Buurt' over de voormalige Haagse Joodse wijk. In Theater en Filmhuis Dakota wordt onder meer de film 'Photophobia' vertoond, over de oorlog in Oekraïne.
Wandelingen, fietstochten en rondleidingen
Wie van wandelen houdt, kan zich tijdens de Haagse Vrijheidsweken helemaal uitleven. Gilde Den Haag organiseert wandelingen rond thema’s als het Joods verleden van Den Haag, Bezet-Verzet-Bevrijd, de Oude Joodse Begraafplaats, heden en verleden van Bezuidenhout en In de voetsporen van Spinoza. Staatsbosbeheer nodigt je uit voor een Tijdreis door het Haagse Bos. Het Haags Historisch Museum biedt een wandeling aan over Den Haag en Slavernij. Haags Verhaal wandelt door de Bomenbuurt langs adressen waar mensen uit Nederlands-Indië en Suriname actief waren tegen de bezetter. Wandelen met Maup organiseert een Atlantikwall-wandeling. Het Mauritshuis heeft een stadsrondleiding die aansluit bij de expositie Huis in de storm. Natuurlijk Nicole biedt de wandeling Bommen op Bezuidenhout aan. Ook de stichting 3 maart ’45 belicht tijdens een themawandeling het vergissingbombardement door de Engelse luchtmacht op de wijk. Muzee nodigt je uit voor een dorpswandeling door Scheveningen. Ook kan je weer de Haagse Toren bij de Grote Kerk beklimmen. Een gids vertelt alles over de toren in oorlogstijd. Ben je geen fan van wandelen en fiets je liever? Doe dan mee aan de Vrijheidfietstour van Ga Den Haag en het Nationaal Monument Oranjehotel. Er is ook een Engelstalige Boat & Museum Tour. Op 3 mei wordt de Battlefield tour Slag om Den Haag gehouden. Deelnemers gaan de hele dag op pad in een luxe bus en bezoeken de voormalige vliegvelden Valkenburg, Ypenburg, Ockenburg en het dorp Valkenburg.
Theatervoorstellingen
Het theateraanbod tijdens de Haagse Vrijheidsweken bestaat onder meer uit de voorstellingen 'Moeder Courage', 'Stuk Stoppelman', 'Verzet!', 'Tegen De Wet', 'The Making Of Berlin', 'Brieven aan Bertje', 'De Laatste Getuigen', 'Scherven en Flitsen', 'Kamp', 'Gharib', 'De Lijst' en 'Coba Bevrijdt!'.
Open Joodse Huizen
De jaarlijkse manifestatie Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet is dit jaar van donderdag 1 tot en met zondag 4 mei. Op diverse locaties in Den Haag is een programma van ‘sprekende herdenkingen’. Op woonadressen en ook andere grote locaties is aandacht voor de levensverhalen van vroegere Joodse bewoners van Den Haag. Ook is er ruimte voor verzetsverhalen.
Bevrijdingsfestival Den Haag
Belangrijk onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken is het Bevrijdingsfestival Den Haag, op vrijdag 5 mei op het Malieveld én in het Provinciehuis, met lezingen, stand-up comedy, een Vrijheidscollege en natuurlijk héél veel muziek.
Vrijheidsmaaltijden
Op 5 mei vinden verder de Haagse Vrijheidsmaaltijden plaats. Den Haag doet al enkele jaren mee aan dit landelijke initiatief, met onder meer een grote gezamenlijke maaltijd in het Atrium van het stadhuis, een Vrijheidsmaaltijd voor jongeren op het Malieveld en tientallen andere bijeenkomsten in de stad.
Herdenkingen
Naast de verschillende Dodenherdenkingen op 4 mei is er dit jaar ook weer een Jom-Hasjoa Herdenking op zondag 27 april in de Kloosterkerk. De Nationale Kinderherdenking bij Madurodam vindt plaats op 4 mei. De Willemsvaart organiseert op 4 mei een Herdenkingsvaart, met aansluitend een bloemlegging bij de Dierentuinbrug (schuin tegenover het Provinciehuis). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar regelmatig stiekem bloemen neergelegd, als teken van verzet.
Het volledige programma van de Haagse Vrijheidsweken 2025 staat op www.haagsevrijheidsweken.nl